Regulateurs

Producten 1-30 van 46

Van hoog naar laag sorteren
Pagina
per pagina

Regulateur klok

Een regulateur klok is een speciaal type klok, te omschrijven als een grote wandklok met slinger die is ingebouwd in een kast van hout en mineraalglas. Meestal is deze klok geheel afgesloten in de kast en kan het uurwerk van de klok worden opgedraaid door de deur van de kast te openen. De regulateur klok is voor velen een bekend type klok omdat deze in de voorgaande generaties in bijna ieder huis te vinden was. Ook nu komt deze klok nog veel voor, maar zeker niet meer in ieder huishouden. Dit komt mede door de komst van de moderne klokken en de vele soorten designs die worden gefabriceerd. Regulateurs zijn dan ook vooral bekend in de klassieke uitvoering; de laatste jaren worden echter steeds meer diverse moderne regulateurs ontworpen.

Regulateurs geschikt voor ieder interieur

Doordat regulateurs tegenwoordig niet meer alleen in de klassieke uitvoering worden gefabriceerd, maar ook in moderne design uitvoeringen, zijn ze toegankelijker voor veel verschillende interieurs. De klassieke regulateur heeft meestal siervormen en sierelementen in het houtwerk, een messing slinger en messing rand om de wijzerplaat. De notenhouten kleur is de meest gangbare kleur van het houtwerk. Daarnaast worden ze ook geproduceerd in kersen, midden eiken en licht eiken kleur. De moderne regulateurs hebben vaak een wat strakker design met combinaties van meerdere materialen. Het houtwerk is bijvoorbeeld gelakt in zwart, zilver, goud of antraciet. En de binnenkant van de klok heeft een combinatie van onder andere messing, chroom, aluminium, steen en design motieven. De verschillende soorten materialen en kleuren zorgen voor veel mogelijkheden om een passende klok te vinden die een opvallende en originele uitstraling kan geven aan het interieur.

De verschillen tussen een mechanisch uurwerk en quartz uurwerk

Een belangrijke keuze bij de aanschaf van een regulateur klok is het type uurwerk. Deze klokken zijn verkrijgbaar met een mechanisch traditioneel uurwerk en een quartz uurwerk die functioneert op een batterij. Er zijn enkele verschillen tussen deze twee uurwerken. Een klok met een mechanisch uurwerk moet eens per week of eens per twee weken worden opgedraaid, afhankelijk van de uitvoering. Hiermee blijft de klok over voldoende kracht beschikken om alle raderen van het mechanisme goed te laten functioneren om de juiste tijd te blijven weergeven. Bij een quartz uurwerk is dit een stuk eenvoudiger; de batterij zorgt ervoor dat de klok de juiste kracht heeft om zelfstandig te blijven functioneren. Normaal gesproken dient de batterij circa eens per jaar te worden vervangen. Deze klokken beschikken over gangbare batterijen en zijn zo gemaakt dat deze gemakkelijk vervangen kunnen worden. Beide type uurwerken hebben een slinger die continu heen en weer beweegt. Bij de quartz klokken op batterij heeft de slinger geen functie om het uurwerk goed te laten functioneren; deze is dus voor de sier gemaakt. Deze klok maakt in verhouding met het getik van de mechanische uurwerken ook een veel minder tikkend geluid, vaak bijna niet hoorbaar. Voor de één is het welbekende tikkende geluid van een mechanische klok juist een vereiste, en voor de ander kan dit juist ongewenst zijn, waardoor een quartz klok die minder geluid maakt een betere keuze is. Ook op het gebied van het slagwerk zit er verschil tussen beide uurwerken; hierover is onderstaand meer informatie te vinden.

Het slagwerk van een regulateur

Naast de verschillen die er zijn tussen de soorten uurwerken zit er ook verschil in het soort slagwerk. Normaal gesproken heeft een regulateur klok altijd een slagwerk; echter bij de nieuwere types quartz regulateur klokken, werkend op batterij, komt het soms voor dat deze geen slagwerk meer hebben. Indien een klok over een slagwerk beschikt, staat dit in de productbeschrijving verder beschreven. Het slagwerk bij de quartz klokken wordt elektronisch afgespeeld door middel van een luidspreker. De quartz regulateurs hebben een slagwerk waarbij te schakelen is tussen Westminster of bim-bam slagwerk. Het slagwerk bij de mechanische uitvoeringen wordt nog op de originele manier afgespeeld. Meestal is dit door middel van hamers op gongstaven, en bij sommige uitvoeringen, zoals de skelet snaarregulateur, is het op een bel. De verschillende soorten slagwerk zijn: (rond)gong slagwerk, Westminster slagwerk, bim-bam slagwerk en bel slagwerk. Het Westminster slagwerk is het meest uitgebreide slagwerk en is ieder kwartier te horen, gevolgd door het rondgong slagwerk en bim-bam slagwerk ieder half uur. In de productbeschrijving staat verder beschreven over welk slagwerk de klok beschikt. Doordat de regulateurs afkomstig zijn van Duitse kwaliteitsmerken zijn dit klokken die vele jaren meegaan. Wij zijn een gediplomeerd klokkenbedrijf met meer dan 35 jaar ervaring en leveren alle klokken met 2 jaar garantie. Ook na de garantieperiode blijven wij u graag van dienst voor jarenlang plezier van uw aangeschafte klok. Ook voor vragen of advies bij de keuze van een nieuwe regulateur kunt u contact met ons opnemen.