Radiografische klok

Producten 61-90 van 252

Van hoog naar laag sorteren
per pagina

Radiografische klok

Vroeger wisten we ongeveer wat het tijdstip van de dag was door goed op de zon en op de sterren te letten. Gelukkig is dat vandaag de dag niet meer nodig en is inmiddels de klok al talloze jaren een ideaal hulpmiddel om de tijd te weten en op die manier ook de dag in te kunnen delen. Onze moderne samenleving is volledig op klok en tijd gericht met de afspraken die gemaakt worden, zowel privé als zakelijk. Daardoor is de klok min of meer onmisbaar geworden. Er zijn in de loop der tijd dan ook heel veel ontwikkelingen geweest op dit gebied. Klokken worden steeds nauwkeuriger en in veel nieuwe varianten gemaakt. Ook de radiografische klok is de laatste jaren verder ontwikkeld om altijd exact de juiste tijd weer te kunnen geven.

Wat is het precies?

Kort gezegd is een radiografische klok een klok met een uurwerk dat via radiosignalen werkt. Daarmee wordt de klok namelijk gelijk gezet. Een speciaal daarvoor bedoelde zender stuurt de radiosignalen naar de radiografische klok. Deze zender is gekoppeld aan een gestandaardiseerde klok, ook wel atoomklok of moederklok genoemd. Overigens heeft dat verder geen invloed op het type klok. Een radiografische klok kan namelijk zowel digitaal als analoog werken. Wel beschikt de klok altijd over een kleine antenne waarmee het radiosignaal moet worden ontvangen. Deze antenne is echter zo klein dat hij meestal in het uurwerk is ingebouwd en niet eens zichtbaar is. Verder heeft een radiografische klok een elektrisch circuit. Daarmee wordt het ontvangen signaal omgezet in de tijd die wordt weergegeven.

Radiografische ontvangst via de DCF77 klokzender

De radiografische klokken werken op een radiosignaal dat vanaf een atoomklok wordt verstuurd. Dat gebeurt laag in het lange golfbereik. De bekendste tijdzender waarvan in Europa gebruik wordt gemaakt voor radiografische klokken is de DCF77 zender. Deze atoomklok is gevestigd in de buurt van Frankfurt en heeft vanaf daar een goed bereik tot circa 2000 kilometer. Door de naam van de zender wordt deze klok ook wel DCF77 klok en DCF klok genoemd. Op onderstaande afbeelding is het bereik van deze zender terug te vinden.

Radiografische klok DCF77

De voordelen van een radiografische klok

Een radiografische klok heeft enkele voordelen ten opzichte van niet radiografische klokken.

  1. Een radiografische klok zet zichzelf na het plaatsen van de batterij automatisch op tijd.
  2. Deze klokken lopen door de verbinding met de DCF77 zender exact op de juiste tijd.
  3. Bij verandering van zomer- en wintertijd past de klok zich automatisch aan.

Doordat de klok in verbinding staat met de DCF77 klokzender in Frankfurt ontvangt deze na het plaatsen van de batterij de signalen om de juiste tijd te gaan opzoeken. Bij de meeste uitvoeringen gaan de wijzers eerst op een heel uur stil staan. Om vervolgens na een tijdje het signaal op te vangen om de juiste tijd op te zoeken. Dit is vaak al binnen circa 15 minuten, maar kan afhankelijk van de locatie waar de klok zich bevindt ook wat langer duren. Doordat een radiografische klok meerdere keren per dag contact heeft met de zender blijft de klok precies op tijd lopen. Genoemde voordelen van een radiografische klok zijn een mooie bijkomstigheid. Wel moet ook bij deze klokken de batterij na circa 1 tot 1,5 jaar vervangen worden. Ook kwaliteitsklokken met een normaal uurwerk beschikken over een vrij nauwkeurig uurwerk dat goed op tijd loopt. Maar voor precies de juiste tijd en het gemak is het radiografische systeem zeker een mooie toevoeging.

Een radiografische klok kopen

Voor de aanschaf van een radiografische klok bent u bij ons op het juiste adres. Wij beschikken over de grootste collectie radiografische klokken in meer dan 250 verschillende uitvoeringen. De meest voorkomende uitvoering is de radiografische wandklok. Deze klokken worden ook wel radio controlled of zendergestuurde klokken genoemd. De collectie bestaat uitsluitend uit kwaliteitsklokken die allemaal worden geleverd inclusief batterij en met 24 maanden garantie.